Informatie voor zorgverleners Informatie voor patiënten Ziektebeelden Multipel myeloom (MM) / Ziekte van Kahler

Wat is multipel myeloom?

Multipel myeloom (MM) is een vorm van kanker in het beenmerg. Het wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd. De oorzaak van deze kwaadaardige beenmergziekte is een woekering van plasmacellen. lees meer

Wat is multipel myeloom?

Multipel myeloom (MM) is een vorm van kanker in het beenmerg. Het wordt ook wel de ziekte van Kahler genoemd. De oorzaak van deze kwaadaardige beenmergziekte is een woekering van plasmacellen.

Plasmacellen zijn witte bloedcellen die antistoffen aanmaken (ook wel afweereiwitten of immuunglobulinen genoemd). Deze antistoffen spelen een belangrijke rol in het afweersysteem. Het afweersysteem zorgt ervoor dat u niet snel ziek wordt. Elke plasmacel kan maar één soort antistof maken. Bij mensen met MM ontstaat er door de woekerende plasmacellen (kloon) een te grote hoeveelheid van één en hetzelfde type antistof, ook wel monoklonaal proteïne ofwel M-proteïne genoemd.

Gevolgen 

De woekerende plasmacellen kunnen op meerdere plaatsen in het lichaam voor problemen zorgen. In het beenmerg kan de aanmaak van onder andere rode bloedcellen geremd worden, wat leidt tot bloedarmoede. In de botten kunnen de plasmacellen voor zwakke plekken zorgen, waardoor botten makkelijker breken of wervel-inzakkingen ontstaan. Daarnaast kan de werking van de nieren achteruitgaan en kan er een te hoog kalkgehalte in het bloed ontstaan. 

Bloed- en urineonderzoek

Door middel van bloedonderzoek kunnen we het M-proteïne opsporen. M staat voor monoklonaal. Bij sommige mensen met MM wordt het M-proteïne niet volledig aangemaakt, maar vinden we alleen kleine stukjes antistoffen terug in het bloed en/of in de urine. Deze kleine stukjes antistoffen noemen we ook wel lichte ketens. De lichte ketens in de urine worden Bence Jones eiwitten genoemd. Heel soms woekeren de plasmacellen wel, maar maken ze helemaal geen antistof.

Hoe vaak komt multipel myeloom voor?

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 1300 mensen de diagnose multipel myeloom. Er zijn in ons land ongeveer 6500 patiënten met multipel myeloom. De ziekte komt meer voor bij oudere mensen. Bij de diagnose is 60% ouder dan 65 jaar. 

Meer informatie

Op de website van patiëntenorganisatie Hematon leest u  meer over: 

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling
  • Vooruitzichten