Wat is een ruggenprik?
Bij een ruggenprik (lumbaalpunctie) wordt er een kleine hoeveelheid liquor (hersenvocht) afgenomen. lees meerBeloop van een ruggenprik
Bij een ruggenprik ligt u meestal op de zij of zit u rechtop. U wordt gevraagd om uw rug zo bol mogelijk te maken. lees meerBeloop van een ruggenprik
Bij een ruggenprik ligt u meestal op de zij of zit u rechtop. U wordt gevraagd om uw rug zo bol mogelijk te maken, uw knieën zo ver mogelijk op te trekken en uw hoofd naar of tussen uw knieën te brengen.
Er wordt geprikt in het onderste gedeelte van uw rug. De neuroloog tast uw wervelkolom af en maakt uw huid op de ‘prikplaats’ schoon. Vervolgens wordt een dunne naald precies tussen uw wervels ingebracht tot in de holte met liquor, waarna dit vocht wordt afgenomen.
Op de plaats van de prik zit geen ruggenmerg en de aanwezige zenuwvezels zijn ruim omgeven door vocht. Hierdoor kan de ruggenprik zonder risico bij u uitgevoerd worden. De prik door de huid is wat pijnlijk. Maar door de goede houding aan te nemen en te ontspannen, wordt de kans vergroot dat de naald meteen goed zit. Het wegnemen van het vocht zelf is pijnloos.
Na de ruggenprik
Nadat de naald verwijderd is, wordt er een pleister op de prikplaats geplakt. Vervolgens dient u 30 minuten tot 1 uur op uw rug te blijven liggen. Nadat deze tijd verstreken is, mag u weer langzaam overeind komen. Bij sommige mensen kunnen er, tot twee weken na de ruggenprik, klachten optreden van hoofdpijn en/of misselijkheid. U krijgt instructies mee over hoe hier mee om te gaan.
Het wordt afgeraden om na het onderzoek zelf auto te rijden of met het openbaar vervoer te reizen. Tevens wordt zware inspanning afgeraden op de dag van het onderzoek.