Inleiding
De kliniek van een ischemisch CVA bestaat uit hemiparese, insulten en/of sufheid.
Differentiaal diagnose:
- Meningitis
- Epilepsie
- Trauma
- Opiaatintoxicatie
- Verergering anemie
Diagnostiek
Beeldvorming
- CT-scan brein (op indicatie, in de acute fase t.b.v. uitsluiten bloeding)
Wanneer de diagnose niet duidelijk is, moeten andere beeldvormende technieken worden ingezet, zoals een MRA/MRI of angiografie.
Behandeling
Start onmiddellijk met een wisseltransfusie, streef HbS <30%. Zie Algemene behandeling sikkelcelanemie voor toelichting over wisseltransfusies.
Zet na het CVA de wisseltransfusies tenminste 5 jaar voort, streef HbS <30%. Afhankelijk van de aanwezigheid van overige complicaties kan na 5 jaar de intensiteit van de wisseltransfusies nauwlettend verminderd worden (bijvoorbeeld streef HbS <50%). Hierbij dient opgemerkt te worden dat de optimale duur van wisseltransfusies om een recidief CVA te voorkomen niet bekend is.
Bij het uitsluipen/staken van wisseltransfusietherapie kan behandeling met hydroxycarbamide overwogen worden. Een andere potentiële behandeling waarmee een recidief CVA voorkomen kan worden is een allogene SCT (op kinderleeftijd).
Na de acute fase van het ischemisch CVA is adequate hypertensiebehandeling geïndiceerd. De plaats van bloedplaatjesaggregatieremming voor CVA behandeling bij sikkelcelanemie is niet bekend. Hierin wordt het beleid van de neuroloog gevolgd.
Ga terug naar Complicaties bij sikkelcelanemie.
Ga terug naar de Sikkelcelanemie homepage.
Ga terug naar de algemene homepage Behandelprotocollen.