De wachttijd tussen de CAR-T-celaferese en de terugkeer van de cellen in Nederland is gemiddeld 4 weken, bij behandeling in de HOVON 161 mogelijk korter. Als de verwachting is dat het lymfoom te snel progressief is om in deze periode af te wachten, kan overwogen worden om overbruggende chemotherapie of radiotherapie te geven.

Het doel van overbruggende chemotherapie is de ziekte onder controle te houden. Het doel is niet om een complete remissie te bereiken. Ook moet voorkomen worden dat de patiënt als gevolg van de overbruggende chemotherapie zodanige toxiciteit ondervindt dat de infusie met CAR-T-cellen in gevaar komt!

Keuze van overbruggende therapie

De keuze van overbruggende therapie is sterk individueel bepaald en hangt af van de reden, de voorbehandelingen en de respons daarop. De voorkeur heeft, als het mogelijk is, radiotherapie.

Voorbeelden van systemische overbruggende behandelingen zijn dexamethason, R-HDMP, R-CHOP, DA-EPOCH-R, R-CHOEP, R-DHAP, R-ICE, R-IGEV, R-bendamustine, R-lenalidomide, brentuximab vedotin (als CD30+). Anthracyclines uiteraard alleen als daar nog ruimte voor is.

De keuze dient te worden overlegd met een lid van het CAR-T-celteam en ook te worden besproken in het MDO.

Washout periode chemotherape, radiotherapie en steroïden

  • Interval laatste systemische behandeling tot start conditionering: tenminste 2 weken of 5 keer de halfwaardetijd van het betreffende middel (voor check­point­remmers 3 weken aanhouden)
  • Interval laatste inname steroïden tot CAR-T-celinfusie: tenminste 5 dagen

 

Ga terug naar de homepage CAR-T-celtherapie.

Ga terug naar de algemene homepage Behandelprotocollen.